Bootkussens maken

Mijn buurvrouw kocht haar droombootje. Een flinke investering in haar geluk, ook al is het bootje tweedehands. De kussens die ze erbij kreeg bleken niet te passen en bovendien was de bekleding af. Kussens op maat laten maken is erg duur. ‘Zelf doen’ is een begrijpelijke gedachte, maar vergis je niet! Dit project bestaat uit 7 kussens, waar wij voor nodig hadden: ongeveer 12 meter stof (+- 200 euro), 8cm dik schuimrubber (+- 200 euro), 6 meter rits (+- 20 euro, op rol gekocht in twee kleuren), 2x 200m bijpassend garen (7 euro) en daarnaast restjes garen opgemaakt. Hoeveel uur het heeft gekost? Dat durf ik niet te zeggen. En eerlijk; het kostte ook bloed (ik knipte in mijn vinger), heel veel zweet (zware stof door de machine helpen) en tranen (rugpijn van over de vloer kruipen). Maar het resultaat is het waard: Heel erg trots op deze kussens! Ik deel graag het proces van begin tot eind.

1. Met patroontekenpapier en schilderstape op locatie zorgen voor mallen voor schuimrubber snijden. 

2. Stof kiezen, uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Tip: maak een plattegrond. Voor de verdere uitleg gebruik ik 1 kussen als voorbeeld. In mijn voorbeeld past de stof precies op de 140 breedte van de stof. Voor 1 kussen heb ik 118 cm nodig: 71.5 cm + 45 cm voor nog een onderkant. In de winkel ronden we het af naar 130 cm.
3. Trek het kussen over op de stof en laat aan de zijkanten 4 cm(=halve dikte)ruimte voor de zijkant van het kussen, en 1,5 cm naadtoeslag. De aangeknipte zijkanten zijn recht op de zijkant getekend, dus dat lijkt een beetje een knik. Trek allebei de kanten over, onder en boven! Ik gebruik uitwasbare stift (kinderstiften). .
4. Het ‘vooraanzicht’ van het kussen is een rechte strook van 8 cm breed, en zo lang als het kussen is. Teken dit uit en zorg dat je knipruimte laat voor de naadtoeslag.
5. Het ‘achteraanzicht’ van het kussen is de kant die je niet wil zien, want hierin komt de rits. Voor de rits teken je twee stroken van 4 cm (=halve dikte) x de lengte van je kussen. De naadtoeslag komt er nog bij: In mijn geval komt dit uit op twee stroken van 7cm.
6. Knip alles uit! Spannend, let goed op dat je overal minimaal 1,5 cm naad eraan laat.
7. Belangrijk: zigzaggen. Veel meubelstoffen kunnen enorm rafelen. Doe je hier niks mee, dan heb je grote kans dat bij normaal gebruik de naden gaan uitscheuren. Tip: Gebruik alle restjes garen die je hebt. Ik heb zelf voor alle kussens wel 7 klosjes en 10 spoeltjes opgemaakt. Kleur maakt niet uit, je ziet het toch niet.
8. Rits tussen de twee smalle stroken naaien (Goede kant van de rits naar beneden op de mooie kant van de stof). Gebruik een ritsvoetje op de naaimachine. Ik gebruik steeklengte 3. Wanneer je naait door dikke stof is een langere steeklengte prettiger (en mooier).
9. Ik strijk de stof zo dat de rits zichtbaar is. De rits verbergen kan ook, dan strijk je de stof zo dat het de rits bedekt. Ik kies hier niet voor, want ik wil de rits graag zien bij het doorstikken.
10. Doorstikken. Doorstikken betekent dat je nog eens langs de rits naait, je krijgt dus een zichtbaar stiksel naast de rits. Dit zorgt voor extra stevigheid.
11. De rits heeft nog geen runner bij mij, deze zet ik er nu op. A: Draai je werk om zodat je naar de onderkant kijkt. Trek de rits een paar cm open.
11B. Knip van 1 kant een stukje af.
11C. Schuif de runner aan de langere kant op de rits.
11D. Schuif daarna de afgeknipte kant erop. De eerste keren dat je dit doet is het een priegelwerkje. Blijven ademen!
12. Naai de de rits aan de zijkant vast. Naai precies tot de hoekjes, geen mm verder. Ook de andere langere strook (de ‘voorkant’) naai ik vast. Daarna de onderkant: Je hebt nu alleen de zijkanten nog open. Het is als een cirkel genaaid.
Oeps.. Ik vergiste mij wat de voorkant was en wat de achterkant. Ik had het zo genaaid dat de rits zichtbaar aan de voorkant kwam. Zucht, alles uithalen.
13. Naai de zijnaden vast: Dat is de buitenste getekende lijn.
14. Maak inknipjes in de hoeken. De lange stroken van de rits en de voorkant laat je intact. De knipjes komen in de stof, waar je de zijkanten aan de boven/onderkant hebt aangetekend.
15. De hoekjes: Vouw de zijnaden open. Naai nu de zijkant tegen de achterkant aan, hierdoor zullen de ingeknipte stukjes open gaan staan. Je naait van het inknipje naar het andere inknipje, dat is 8 cm. Nadat je 1 zijkant hebt genaaid, controleer dan of de rits open is van je hoes.
16. Doe dit ook voor de andere 3 hoeken. Nogmaals, zorg dat de rits open is als je met de laatste twee hoeken bezig gaat.
Trek de hoes nu binnenstebuiten. Dit is het resultaat van de hoekjes! Klaar!
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Laatste berichten

Categorieën

Zo doe ik het!

Inspiratie

Stoffenkennis

Duurzaamheid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief