Een rol, op lengte gemaakt, om de kieren af te dichten. Een decennia oud concept. Nu weer in herbruik…
Als kind verstopte ik mij bij mijn oma achter de dekens die binnen voor de openslaande deuren hingen in de winter. Ook lagen er altijd van die tochtrollen voor de kieren. Het was een houten huisje met gaskachels en waarschijnlijk weinig isolatie. Misschien dat daar mijn voorliefde voor wollen dekens wel vandaan komt, want ’s avonds is een wollen deken op de bank nog steeds mijn grote vriend. Maar stel hè? je woont anno 2022 in een huis met de nodige tochtgaten en kieren. Je hoort de gasmeter tikken en je hebt net je energie-contract verlengd met een nieuw tarief…
dan…
wil je je thermostaat wel wat lager zetten;
kieren dichtkitten;
muren isoleren;
tochtstrips plaatsen;
een gordijn in je trapgat of achter je voordeur;
Maar pak nou even die ouderwetse beproefde methode: de tochtrol of noem het de tochtdrol.
Een rol, zo lang als nodig, doorsnede 15-10 cm opgevuld met oude stofresten, kussenvulling, wol, verknipte dekbedden. Hoe duurzaam wil je zijn. Nou je lacht er om, maar ik heb al menig op maat gemaakte tochtslurf, rol of drol het naaiatelier zien verlaten.
Hier wat maaktips:
Trek de bodem van een yoghurtemmer over op papier en neem deze als uitgangspunt. Te groot? Pak een kleiner serviesonderdeel dat als omtrek kan fungeren. Schoteltjes, ontbijtborden – allemaal bruikbaar als maat
Meet de omtrek van de cirkel en meet de breedte van de kier die je wilt afdekken.
Leg de uitgeknipte cirkels op de stof en meet het vierkant af met als lengte de tochtende kier en als breedte de omtrek van de cirkel.
Knipt de cirkels en het vierkant uit de stof met overal 1 cm extra er omheen, anders wordt je rol een maatje kleiner dan je bedacht had.
Je naait de lengte dicht en zet 1 cirkel in de opening vast , vult de rol met stofresten, fyberfill of oude dekbedden (lange repen) en je kunt de andere cirkel er op naaien aan de andere kant. Dit alles doe je natuurlijk met je naaimachine.